Dobbers maken is best eenvoudig en het resultaat is nagenoeg altijd bruikbaar. Je kunt je heerlijk uitleven met kleuren, maten en vormen, zonder dat je gebonden bent aan de smaak van een professionele bouwer. Mijn favoriete pennetjes zijn eigenlijk altijd de kleinste, met zo min mogelijk felle kleuren erop. Die zijn vaak niet zomaar te krijgen, omdat de meeste mensen kennelijk liever een grote dobber zien als ze een grote vis willen vangen. Dat het met een lichter exemplaar vaak beter gaat hebben ze nooit ervaren, dus de vraag naar lichter materiaal zal er niet snel zijn.
Hieronder het bouwproces en het resultaat van een tweetal avonden knutselen:

Een stukje rondhout van 2 millimeter dik, met daarop geprikt een stukje balsahout van ongeveer 2 centimeter lang wordt in de boorkop gespannen. Die boor ligt gewoon op tafel op een handdoek om schuiven te voorkomen en de herrie wat te dempen.

Met schuurpapier worden het drijflichaam en de antenne gevormd.


Het geheel wordt éénmaal gebeitst in een kleur naar keuze. Dit is "antiek eiken". Niet beitsen kan natuurlijk ook, maar ik vind balsahout van zichzelf iets te licht voor het mooie.


Hierna wordt de antenne eerst in witte verf gestoken. Als die laag droog is wordt hij nog eens, maar dan minder diep, in fluo-oranje verf gestopt. Een oogje van dun staaldraad wordt met een wikkeling vastgezet op de van tevoren iets dunner gemaakte onderkant van de pen.

Hierna volgen nog drie of vier lagen bootlak en wat gouden biesjes voor de sier en dan is het werkje gedaan. Zo heb je dobbertjes die prima geschikt zijn voor het vissen op karper. In dit geval zijn de pennetjes bedoeld voor niet te diep stilstaand water.